Als bekkenbodemspecialisten werken we elke dag met vrouwen die kampen met bekkenbodemproblemen. De bekkenbodem of “the pelvic floor” is een intieme zone en die verdient daarom ook een speciale aanpak. We merken dagelijks dat er nog heel veel taboe heerst over bekkenbodemproblemen. Vele vrouwen zijn beschaamd over de klachten die ze ervaren en spreken er niet graag over. Maar dat beperkt ook onze mogelijkheden om ze goed te helpen. Zelfs in een gezellige vertrouwde babbel onder vriendinnen, merk ik heel vaak dat veel vrouwen niet goed weten wat die bekkenbodem nu precies zou moeten doen. Vele vrouwen voelen zich onzeker over die zone. Werkt mijn bekkenbodem eigenlijk wel goed? Doe ik het wel juist? Of het tegenovergestelde… zijn de klachten die ik voel niet gewoon normaal? Horen de klachten niet gewoon bij het vrouw zijn?
Vage klachten moeten eerste stap doen zetten
De cijfers die we op deze website weergeven zijn duidelijk. Maar vergis je niet, het komt veel voor maar "normaal" is het niet. Als je klachten of problemen ervaart dan wil dat echt wel zeggen dat er ergens iets fout loopt en het absoluut de moeite is om er eens over te praten. Laat je informeren over de mogelijke oplossingen en kijken of dat beterschap brengt.
Taboe is nog niet doorbroken
Enkele jaren geleden vroegen we een grote groep vrouwen van 18 tot 65 jaar (212 jonge vrouwen die nog nooit zwanger waren geweest, 402 zwangere en/of pas bevallen vrouwen en 165 vrouwen van middelbare leeftijd, na de menopauze) om een uitgebreide vragenlijst in te vullen over de bekkenbodem, waarvoor die dient, wat bekkenbodemproblemen zijn en of ze er ooit info over kregen en dit eventueel willen krijgen.
Alle details werden hierover gepubliceerd als deelstudies van mijn doctoraat, ik herhaal ze graag voor jullie. Vrouwen van alle leeftijden weten best weinig over de bekkenbodem en geven dat zelf ook toe. De oudere vrouwen wisten wel iets meer dan de jongere vrouwen. Opvallend was dat jonge vrouwen toch nog sterker geloofden dat bekkenbodemproblemen normaal zijn na een zwangerschap en bevalling, iets wat zeker niet waar hoeft te zijn of zeker niet normaal mag blijven na een half jaar of een jaar. Als we hierover blijven zwijgen en denken dat het normaal is dan zullen veel te weinig jonge vrouwen met problemen hulp durven zoeken. Vervolgens zien we ze waarschijnlijk pas op latere leeftijd met ernstigere problemen binnenwandelen in onze consultatie.
Net daarom zijn we als team zo gepassioneerd om informatie over de bekkenbodem te delen. Uit ons onderzoek bleek dat de overgrote meerderheid van de vrouwen (meer dan 90%) wél geïnteresseerd zou zijn in informatie! Het is dus dringend tijd om daar werk van te maken.
Het taboe stijlvol doorbreken met goede en eerlijke inzichten
Toegankelijke informatie dankzij platform
Hoe doe je dit dan? Hoe verbeter je de kennis van vrouwen over dit onderwerp? Schreeuwen we vanaf nu over de daken dat bekkenbodemproblemen veel voorkomen maar niet “normaal” mogen zijn? Integendeel, dit onderwerp verdient wel wat meer finesse. Daarom hopen we met dit platform een eerste stap te zetten in de goede richting.
Laat het een warm platform worden, waarop vrouwen terecht kunnen om iets meer te leren over de bekkenbodem, in een vertrouwde sfeer. Onze ultieme doelstelling is om vrouwen “te empoweren” met goede en eerlijke inzichten. Een geïnformeerde vrouw is er twee waard. We willen het taboe stijlvol doorbreken en jullie uitnodigen om dat samen met ons te doen. Als we onzekerheid weggewerkt krijgen zullen vrouwen wel meer beginnen praten over deze klachten en sneller hun weg vinden naar de zorgverleners die ze misschien nodig hebben.
Welkom op de vloer! We kijken er naar uit jullie hier te ontmoeten!
Warme groeten van een vrouw met een sterke passie om “Women’s Pelvic Health”- care te verbeteren, vanuit ons ganse team,
Hedwig Neels
1. Neels H, Wyndaele JJ, Tjalma WA, De Wachter S, Wyndaele M, Vermandel A (2016) Knowledge of the pelvic floor in nulliparous women. J Phys Ther Sci 28 (5):1524-1533.doi:10.1589/jpts.28.1524
2. Neels H, Tjalma WA, Wyndaele JJ, De Wachter S, Wyndaele M, Vermandel A (2016) Knowledge of the pelvic floor in menopausal women and in peripartum women. J Phys Ther Sci 28 (11):3020-3029. doi:10.1589/jpts.28.3020