Mogelijke Problemen

Welke problemen bestaan er?

Urineverlies

Urine incontinentie of ongewild urineverlies kan op elke leeftijd voorkomen maar komt bij vrouwen het meest voor tijdens of net na de zwangerschap en op oudere leeftijd.

  • Stress urine incontinentie: urineverlies dat voorkomt bij hoesten, niezen, plots bewegen of in de lach schieten. Een “ongelukje” dat je voelt komen bij drukstijging in de buik, door lichamelijke inspanning.
  • Urge urine incontinentie: onvrijwillig urineverlies kan ook voorkomen doordat je blaas heel krachtig samentrekt. Je voelt een sterke onweerstaanbare drang, of een plotseling dwingend gevoel om te plassen dat moeilijk uit te stellen is. Soms kunnen je bekkenbodemspieren dit tegenhouden en soms eindigt het in een ongelukje.
  • Overloop incontinentie: een blaas is als een ballon die zich vult met urine. Als ze heel erg gevuld geraakt en bijna overvol zit, kan er een beetje urine overlopen, een ongelukje van een té volle blaas (en spieren die dat niet kunnen tegenhouden). Maar als de blaas zich niet kan ledigen zoals het zou moeten omdat er ergens een hindernis zit, kan de blaas ook altijd gedeeltelijk gevuld blijven. Dat zorgt soms voor urine die uit de blaas loopt op ongewenste momenten.

Stoelgangsproblemen

Er kunnen verschillende klachten ontstaan die te maken hebben met de ontlasting, zoals ongewenst verlies van ontlasting of constipatie.

  • Flatusincontinentie: iedereen laat dagelijks windjes. Maar sommige vrouwen hebben geen controle over het ophouden van windjes als ze vinden dat het niet gepast zou zijn om een scheetje te laten.
  • Stoelgangsverlies: het niet kunnen ophouden van vaste of lopende stoelgang.
  • Onvolledige lediging of obstructieve defecatie: wil zeggen dat je het gevoel hebt dat je darm nooit leeg is na een toiletbezoek. Dat je moeite hebt om de stoelgang eruit te krijgen.
  • Constipatie: iedereen heeft een ander stoelgangspatroon, maar als je minder dan 3 keer per weekstoelgang maakt of meer dan 3 dagen na elkaar geen stoelgang kan maken en ook klaagt over buikpijn of harde stoelgang, is er vaak sprake van constipatie.

Verzakking

Wanneer het steunweefsel - dat de blaas, het laatste stukje darm of de baarmoeder op hun plaats houdt - verzwakt, kan er een uitpuiling ontstaan. Dit wordt een verzakking of een Pelvic Organ Prolapse (POP) genoemd.

  • Deze klachten van verzakkingen en veranderingen in het kleine bekken komen voor in vele verschillende gradaties. Soms zorgen ze voor ernstige last. Terwijl andere vrouwen het mogelijks niet eens opmerken.
  • Zwaartegevoel/ balgevoel in de vagina: dit voelt alsof er iets naar beneden komt en dat gevoel neemt meestal toe naarmate de dag vordert, of wanneer je zwaardere rechtopstaande activiteiten gedaan hebt. In verder gevorderde stadia kan je misschien ook zien dat er iets in de vagina naar beneden zakt.
  • Verzakking van de blaas, de baarmoeder of de darmen: kan zorgen voor problemen van urine/stoelgangs-verlies of net het moeilijker plassen/moeilijker maken van stoelgang. Mogelijks met het gevoel dat je je blaas niet goed kan leegplassen of na het plassen snel opnieuw moet gaan. Druppelverlies na het plassen, bruine veegjes in je ondergoed, of moeten blijven vegen met toiletpapier om alles schoon te maken, zijn ook typische klachten die kunnen voorkomen bij POP.

Seksuele problemen

Bekkenbodemproblemen gaan soms ook gepaard met seksuele problemen.

  • Genitopelviene pijn: pijn tijdens het vrijen. Soms eerder oppervlakkige pijn, bij anderen dan weer diepe pijn. Het kan voorkomen bij aanrakingen, penetratie, of zelfs tijdens een gynaecologisch onderzoek. Bij sommige vrouwen ontstaat een vaginale kramp waardoor iets binnenbrengen in de vagina of seks helemaal niet mogelijk is.
  • Een verminderd gevoel tijdens seksuele betrekkingen.
  • Urine, stoelgang of flatus incontinentie tijdens betrekkingen.

Vaginale flatulentie

Windjes die je voelt en hoort ontsnappen langs de vagina. Meestal na seksuele betrekkingen of tijdens fysieke activiteiten of sport.

  • Ze ruiken niet vies maar je hoort het wel en dat is vaak al genoeg om eventjes schaamrood op je wangen te krijgen.

Pijn

Diverse pijnklachten kunnen optreden bij bekkenbodemproblemen. Van perineale pijn tot staartbeenpijn.

  • Perineale pijn: ondervind je bijvoorbeeld na een bevalling. Je kan pijn blijven voelen door het litteken van een scheurtje of knipje in de bekkenbodem.
  • Staartbeenpijn: kan je ondervinden door een plotse val, na een bevalling, of zonder duidelijke reden pijn voelen ter hoogte van je stuit.
  • Anale pijn: pijnklachten rond de aars na of tijdens ontlasten. Kan voorkomen door spierkrampen, scheurtjes in de huid rondom de aars of door aambeien.
Jouw bron van informatie

Onze blog

Lees meer
Algemeen

The Pelvic Floor, Hét digitale platform over de vrouwelijke bekkenbodem!

Het online informatieplatform over de vrouwelijke bekkenbodem. Met The Pelvic Floor Selfcheck en een online info- en oefenprogramma doorbreken we het taboe en empoweren we vrouwen in hun zelfzorg!
Nov 8, 2022
Lees meer
Zwangerschap

Bekkenbodemspieroefeningen tijdens de zwangerschap: to do or not to do?

Als je bekkenbodemspieroefeningen doet tijdens de zwangerschap; wordt je bekkenbodem dan té strak om te bevallen? Een blog om veel voorkomende misvattingen en foute mythes recht te zetten!
Sep 4, 2022
Lees meer
Algemeen

Bekkenbodemproblemen: veelvoorkomend, maar zelden “normaal”.

Common but not normal. Af en toe wel eens last van urineverlies? Of moeite om windjes op te houden? Vertekent de industrie van de maandverbanden ons “normaal”-beeld?
Apr 29, 2022
Vorige

Latest Posts

Learn more about the creative process
Lees onze blog

Get in Touch

Let’s create something great together